2009 Sordo Giovanni, Barolo Riserva Perno, Piemonte, Italien

2009 Sordo Giovanni, Barolo Riserva Perno, Piemonte, ItalienAzienda Agricola Sordo Giovanni ligger i Castiglione Falletto og står bag næste vino … en fin enkeltmarksvin Barolo Riserva Perno.

Vinhuset er grundlagt i starten af 1900-tallet af Giuseppe Sordo, men det var sønnen Giovanni Sordo, som sammen med hustruen Maria fik sat vinhuset på landkortet og løbende også ekspanderede med opkøb af nogle af de allerbedste marker i Barolo området … både ved Castiglione Falletto, Serralunga d’Alba, Monforte d’Alba, Barolo, Novello, La Morra, Verduno, Grinzane Cavour og Vezza d’Alba.

Samlet har vinhuset i alt 53 hektar vinmarker med så fornemme marker som bsolutte topmarker som Rocche di Castiglione, Monvigliero, Perno, Gabutti, Parussi og Ravera, som dermed kan vise klassisk Barolo fra vidt forskellige terroirs in næsten hele Barolo.

Det er i dag 3, generation i form af Giorgio Sordo, som driver vingården, hvor de laver vinene helt klassisk efter de gamle traditioner. Vinene gærer og macererer med “Cappello Sommerso” i 4-6 uger inden lagring i store slavonske fade og efterfølgende lagring i flaske.

Cappello Sommerso betyder noget i retning af “oversvømmet hat”. Under gæringen stiger skind og kerner normalt op til overfladen, hvor de danner et låg, der ligner en hattepuld, men ved Cappello Sommerso anvendes der et et filter, en rist eller lignende til at holde denne masse af skind og kerner nede under overfladen, så man får udtrukket mere farve og garvesyre ud af druerne.

Denne Barolo Riserva Perno er en af husets Riserva Barolo’er og den er lavet med de bedste druer fra marken Perlo, der ligger lige mellem Barolo og Seranlunga d’Alba. Marken har en jordbund med sten, klippe med sand og ler.

Vinen er lavet med afstilkning, vinifikation i rustfrie ståltanke med marceration – som nævnt ovenfor – i 4-6 uger afhængig af årgang. Efter endt fermentering lagrer vinen 6 måneder i ståltankene efterfulgt af lagring i 24-48 måneder i store slavonske fade.

Derefter lagrer vinen på flaske op til 5 år, så vi snakker altså virkelig lang tids lagring. Og den kan nærmest også smages i vinen, som virkelig har en stor modenhed over sig.

Næsen er violer, tobak, hindbær, syrlig frugt, kul, fersk kød, læder, eg, roser, kakao, mynte og en mørk samt animalsk side. Virker sådan lidt varm og rund i udtrykket, som det bestemt fortsat er præcis og tørt.

Og det er sådan set også lidt det samme smagsmæssigt, hvor vinen har en lidt varm og moden siden. Det er bestemt fortsat klar, præcis Nebbiolo med tonsvis af tanniner, men vinen er blødere end Barolo generelt og glider nærmest lige gennem systemet. Det sker med en let bitterhed, lethed og elegance. Dejlig vin.

Købt hos Atomwine, hvor en flaske koster 399 kr.

Vinanmeldelse 5,5/7