2012 Renato Corino, Barolo, Piemonte, Italien

2012 Renato Corino, Barolo, Piemonte, ItalienNu snakker vi … vaskeægte, lækker Barolo fra Renato Corino, som ligger en smule øst for La Morra og er et forholdsvis nyt vinhus grundlagt i 2005.

Men historien om vinhuset starter dog noget før, nemlig i 1952, hvor familien Corino bosatte sig ved La Morra og begyndte at dyrke vinmarker og sælge druerne til det lokale kooperativ. Det var dog først i midten af 1980’erne, at familien startede med af flaske Barolo’er i eget navn, nemlig da sønnerne Giuliano og Renato overtog driften. De nedsatte udbyttet i markerne og købte franske barriques inspireret af Elio Altare i bedste modernistiske stil.

Men Giuliano og Renato blev dog gradvis mere og mere uenige om den vinmæssige stil, og efter 20 års samarbejde besluttede de ved udgangen af 2005 at gå hver til sit … dog stadig som gode venner, som fortsat hjælper hinanden.

Guliano beholdte familiens vingård, mens Renato etablerede en ny kælder i Frazione Annunziata Pozzo tæt ved La Morra. Og Renato har fortsat den modernistiske stil som en af Altares disciple, hvilket bl.a. betyder forholdsvis korte macerationer på en uges tid og selvfølgelig lagring på franske barriques.

I dag driver Renato Corino – som I kan se på billedet ovenover – fortsat gården sammen med hustruen samt børnene Stefano og Chiara. De har samlet 8 hektar vinmarker og producerer årligt omkring 50.000 flasker vin.

De bedste marker er Arborina, Rocche dell’Annunziata, Conca og Roncaglie. Og der laves i øjeblikket 8 forskellige vine fordelt på en Dolcetto, 2 på Barbera, en Nebbiolo d’Alba samt 4 Barolo’er, hvor denne er husets almindelig basis Barolo.

Renato Corino basis Barolo her kommer fra forskellige marker i La Morra og vinstokkene er omkring 20-30 år gamle. Macerationen sker over 6-7 dage og den efterfølgende gæring foregår i temperaturstyrede ståltanke. Derefter lagrer vinen 2 år på brugte barriques, yderligere 6 måneder på ståltanke og yderligere et år på flaske inden frigivelse.

Og uha … allerede en vis modenhed over vinen trods den forholdsvis unge alder. Det er let og lyse frugt, læder, violer, en smule blomster, sten, mineraler, tranebær, lyse og syrlige kirsebær, cola, tørhed, papkasser samt lidt jord. Den italienske syre kilder blidt din næse på en smuk og let måde.

I munden er vinen syrlig og let … et klart syrligt Nebbiolo bid, men faktisk ganske blidt og vinen virker allerede klar og moden. Der er hindbær, renhed, klarhed, tørre og præcise tanniner samt en forførende lethed, svag bitterhed og det er virkelig, virkelig god Barolo. Stramt, syrligt, let, yndefuld og ganske feminin … giv den gerne godt med luft.

Forhandles af Italux, hvor en flaske koster 195 kr., hvilket er virkelig billigt for denne vin. Det siger jeg ikke, fordi vinen er sponsoreret, men mener virkelig, at her er der godt med value for pengene.

Vinanmeldelse 6/7