Besøg hos Klosterweingut Abtei St. Hildegard … et lynvisit hos nonnerne

Længere oppe af vejen fra vores hotel i Rüdesheim finder man det store gamle kloster Abtei St. Hildegard … virkelig smukt beliggende med et utrolig udsigt udover Rüdesheim og Rhinen. Egentlig ganske ligegyldigt for os vinnørder, hvis det ikke lige var fordi, at en flok nonner render rundt på skråningerne, passer vinstokke og laver ganske dejlige vine.

I det gamle Benediktinerinnenabtei, hvilket vel kan oversættes til det kvindelige benediktinerkloster, finder vi nemlig Klosterweingut Abtei St. Hildegard. Så selvfølgelig skulle vi da lige forbi klosteret for at nyde udsigten og måske endda erhverve lidt vin.

Benediktinerinnenabtei Sankt Hildegards historie går tilbage til middelalderen, hvor den fromme abbedisse Hildegard von Bingen, som levede mellem 1098 og 1179, stiftede klosteret.

Allerede dengang dyrkede søstrene klosterets vinmarker og lavede vin. Og denne tradition har de fortsat med, og producerer således fortsat både messevine til klosteret samt almindelig vine til dem, som er knap så hellige.

Klosterweingut Abtei St. Hildegard har samlet 6,5 hektar vinmarker, hvor der dyrkes to druesorter, Riesling og Spätburgunder. Jo, nonnerne har sgu da meget god smag. 83% af markerne er Riesling og de sidste 17% Spätburgunder.

Der ejes en række forskellige marker, nemlig Rüdesheimer Klosterberg, Klosterlay, Kirchenpfad, Bischofsberg, Magdalenenkreuz, Drachenstein, Geisenheimer Mönchspfad og Assmannshäuser Hinterkirch.

I dag administreres vinproduktionen af Winzerschwester Thekla Baumgart sammen med én af de få mænd på stedet, vinmageren Arnulf Steinheimer, som også er lokal, nemlig fra Oestrich–Winkel.

Men nonnerne ved, at god vin kommer af hårdt og fælles arbejde, så derfor deltager alle klosterets søstre i vinhøsten, som finder sted i oktober hvert år … godt støtter af venner af klosteret.

Der produceres årligt 70.000 liter vin hos Klosterweingut Abtei St. Hildegard, hvilket er fordelt på en lang række vine. De bedste vine kalder søstrene for Klosteredition, og de bærer navne som Domus Domini, Mons Sanctus, Hildegardis Scivias, Benedictus, Abbatissa og har etiketter med historiske, kirkelige motiver lavet af den gode abbedisse Hildegard von Bingen.

Derudover laves en række traditionelle vine, tørre, halvtørre, søde, Weißherbst, sekt … samt lidt stærkere sager, bl.a. Kräuterlikör, Kräuterbitter samt Mirabellen-, Apfel- og Zwetschgenbrand på 40% alkohol … ahhh de vilde nonner altså.

Går man lidt rundt finder man ud af, at klosteret også er en del af caminoen … pilgrimsruten aka Jakobsvejen, der fører til den nordvestspanske by Santiago de Compostela. Måske kan endda kan overnatte hos nonnerne på klosteret? Og så med lidt vino? Hmmmm.

Nå, men på klosteret er der ingen fancy vinothek, men alene en klostercafé og en klosterladen, altså en butik, hvor søstrene sælger deres vine sammen med andre religiøse remedier. Dermed er der heller ingen oplagt mulighed for at se nærmere på vinproduktionen, vinkælderen eller andet. Men smukt er der sgu oppe på klosteret.

Vi gik lidt rundt i klosterladen … snusede og jeg endte med et købe et par næsten hellige relikvier, primært i form af Riesling, bl.a. en 2013 Rüdesheimer Klosterberg Riesling Trocken til den beskedne sum af 6€ … den kommer lige som næste blogindlæg.

Vinmæssigt er Klosterweingut Abtei St. Hildegard måske ikke det mest spændende sted at besøge, men bestemt et smukt og herligt pitstop på lille vinrute. Et religiøst åndehul … måske endda med en frokost i klostercaféen? Det må vi prøve næste gang.