2009 Weingut Kloster Eberbach, Steinberger Riesling Gutsabfüllung aus dem Cabinetkeller, Rheingau, Tyskland

2009 Weingut Kloster Eberbach, Steinberger Riesling Gutsabfüllung aus dem Cabinetkeller, Rheingau, TysklandVi sluttede smagningen hos Hessische Staatsweingüter Kloster Eberbach med manér, nemlig med denne Steinberger Riesling Gutsabfüllung aus dem Cabinetkeller i en 2009 udgave … stjernegodt.

Steinberg er den ældste, største og mest værdifulde vinmark for  kloster Eberbach. Den ligger ved Domäne Steinberg ikke langt fra klosteret. Der er der, at Kloster Eberbach har opført det nye moderne vineri, kælder og vinothek, som er tegnet af arkitekten Reinhard Moster.

Marken, som I kan se på billedet ovenover, er erhvervet helt tilbage i 1239 via flere opkøb og er omkranset af en næsten 3 kilometer lang mur, som nogle steder er op til 5 meter høj.

Muren – som munkene på klosteret byggede i 1700-tallet – skulle dels sikre mod tyve og vilde dyr, men også beskytte mod kold luft fra de høje bakker bag marken.

Det nye vineri, vinothek og vinkælder er også lidt af en historie. Det er et byggeri, som kostede 15,8 millioner euro. Der er bl.a. brugt 10.000 m³ beton.

Kælderen – der Steinbergkeller – har en kapacitet til 1,3 millioner flasker samt tanke til 1,8 million liter, bestående af 270 rustfrie ståltanke på mellem 270 og 50.000 liter samt 40 store egefade med en volumen på 80.000 liter.

Nå, men i glasset er det altså denne 2009 Steinberger Riesling Gutsabfüllung aus dem Cabinetkeller. Vor vært fandt da også nogle større og lettere glas frem, da vi skulle smage denne vin, hvilket også vidner om, at det er en topvin.

Gutsabfüllung aus dem Cabinetkeller betyder jo også, at det er husets topserie, hvor vinene laves efter de gamle foreskrifter. Det betyder, at vinen gærer i store egefade på 1.200 liter – såkaldte Stückfässern – indtil den har fundet sin naturlige harmoni og balance.

Derefter lagrer vinen i Doppelstückfässern, altså egefade på 2.400 liter i 18 måneder, hvorefter vinen kan flaskes. Vinen har pæne 11,9 gram restsukker pr. liter.

Og hold nu kæft for en næse … tonsvis af petroleum, love it. Det er samtidig kombineret med en utrolig lethed, fjeragtig og feminin lethed med en lille sødme, modne hvide frugter, citrus, vanilje, våde sten, urter … arghhhhhhhhhh.

Smagen eksekveres ligeledes let, klart og præcist. Det sker med en lille sødme, knivskarp syre, som aldrig bliver skarp eller pågående, men nærmer smelter i et cremet og blødt udtryk. Det er en let nektar med inderlig kraft. Der er sgu ikke noget at sige til, at de gamle munke var henrykte og ville beskytte marken med mure. Satans munke.

Forhandles på vingården, hvor en flaske koster 59€ … svarende til omkring 440 kr.

Vinanmeldelse 6/7