Besøg på Weingut Kloster Eberbach … historiske hessische Staatsweingüter

Efter Weil gik turen til netop det store Kloster Eberbach eller Hessische Staatsweingüter Kloster Eberbach, som det helt korrekt hedder.

Eberbach er vel nok det vinhus, som har haft størst indflydelse på vinproduktionen i Rheingau og selvfølgelig skulle vi også besøge det historiske kloster … eller i hvert fald deres vinothek. Klosteret kunne så bare være kloster. Men smukt ser det altså ud.

Kloster Eberbach ligger et stykke tilbage fra Rhinen, nemlig udenfor byen Eltville lidt nordøst for Geisenheim. Det blev grundlagt af augustinermunkene i 1116, men allerede i 1136 blev det overtaget af cistercienserne udsendt af Bernhardt de Claivaux i Bourgogne og det blev et af de største og mest aktive klostre i hele Tyskland.

Klosteret havde et meget enkelt regelsæt, som var Ore et Laborum, hvilket betød bed og arbejd. Som resultat af denne levevis blev der i løbet af kun 40 år etableret ikke mindre end 200 mindre klostre langs Rhinen mellem Worms og Köln. Disse klostre fungerede også som handelsstationer for

Kloster Eberbach blev derfor verdens største vinhus, der omkring år 1500 rådede over imponerende 10.000 hektar vinmarker fordelt på 200 vingårde, der også fungerede som salgssteder for klosterets vine.

Og der er masser af historie knyttet til klosteret. Fx indrettende man i 1736 en cabinetkeller til særligt gode vine. Den var opkaldt efter det kabinet, som fyrsterne opbevarede deres værdier i og som de også brugte til forhandlinger med deres ministre.

I dag bruges betegnelsen kabinet jo også for et ministerium, men grundet Eberbachs kælder, så blev ordet siden anvendt i kvalitetsbetegnelsen for tyske vine, alt indenfor Qualitätswein mit Prädikat.

Kloster Eberbach har i dag fortsat stor betydning i vinbranchen, bl.a. er klosteret også verdensberømt for den årligt tilbagevendende vinauktion, hvor priserne kan svinge sig op i det næsten utænkelige.

I dag råder Kloster Eberbach over omkring 250 hektar vinmarker fordelt på 6 ejendomme med tilhørende 3 domæner, hvilket er Domäne Steinberg, Domäne Bergstraße og Domäne Assmannshausen. Der er således marker ved byerne Assmanshausen, Rüdesheim, Steinberg, Rauenthal og Hochheim samt Bensheim ved det sydlige Frankfurt.

Kloster Eberbach er således én af Tysklands store vinproducenter med fremragende vinmarker og en bred vifte af forskellige vine gående fra de knastørre tørre hvide til senthøstede botrytiserede søde vine samt elegante rødvine på Pinot Noir. Der produceres årligt over 2,5 millioner flasker vin på Kloster Eberbach.

Kloster Eberbach har siden 1866 været statsejet … først af Preußisches Domainenweingut og siden 1945 af den hessiske stat, som jo fortsat i dag driver vinhuset under navnet Hessische Staatsweingüter Kloster Eberbach.

Weingut Kloster Eberbach har bygget et moderne vineri med moderne vinothek ved Domäne Steinberg, ikke ret langt fra klosteret, men vi startede besøget på det gamle kloster, hvor der selvfølgelig også findes en butik aka vinothek, hvor man kan smage og købe klosterets vine.

Efter en rundtur omkring vinreolerne indfandt vi os imidlertid hurtigt ved baren. På et skilt stod der, at smagning kostede pr. glas, men at det blev refunderet ved køb. Den rare unge fyr bag disken opkrævede imidlertid ikke noget … han vidste nok, at vi var sikre købere.

Vi havde besluttet os for at smage husets tørre Riesling og selvfølgelig også deres forskellige Spätburgundere. Vi fik en fin gennemgang af vinene, hvor specielt deres Crescentia Steinberger Riesling imponerede sammen med faktisk alle deres Spätburgundere.

I god stil, så blev vinene serveret af de mest lækre glas, som jeg er stødt på i lang tid … helt på Zalto niveau. De blev vist – ifølge vores vært – produceret inde i Mainz.

Vi fik også lov til at smage en 2009 Steinberger Riesling fra topserien Gutsabfüllung aus dem Cabinetkeller. Den var da i total særklasse, så der har jeg sgu lige linket til mine smagsnoter.

Også en 2014 Assmannshäuser Höllenberg Spätburgunder Großes Gewäch var i særklasse, så sådan en bandit skulle vist lige med hjem. Det kom den så.

Efter vort besøg kørte vi forbi det gamle Domäne Steinberg inkl. det nye vineri og det totalt moderne vinothek, der ligger med en fabelagtig udsigt udover vinmarkerne.

Vi burde måske ha’ taget vores vinsmagning der, men vi nøjedes så i stedet med at tage nogle fotos. Dem kan I se nedenfor. Besøget var lidt et must, men Eberbach er bestemt et besøg værd.