2016 Domaine des Marnes Blanches, Reviens-Y Pétillant Naturel, Jura, Frankrig

En Google søgning på grumset giver et hit på netdoktor om, at du skal holde øje med din urin, men siger intet om ufiltrerede, uklare, upasteuriserede og u-sulfittede vine som denne Reviens-Y Pét-Nat.

Vi er igen hos vinhuset Domaine des Marnes Blaches og har fat i en vild sag, deres wild child … en økoboblende Pétillant Naturel, der netop er grumset som et akvarie, som ikke er renset i årevis og med et underligt bundfald af gærrester og vinsten, som ligner gamle tangplanter, et svampeangreb eller madrester fra den yndigste baby, der netop er ved at lære at spise og drikke selv … på en og samme tid.

Men tag ikke fejl, for denne vin – som dine forældre sikkert vil ha’ diskvalificeret på udseendet og hældt ud – er hip. Og da den samtidig kommer fra Jura er det dobbelthip. Men derudover så smager det rasende godt og så bliver det vel trippelhipt?

PS … så er der også nogle som påstår, at tømmermænd bliver mindre med økovine, så what’s not to like? 3-4 x hip eller ej, så er naturvin jo reelt ikke noget nyt. Master of Wine Isabelle Legeron har måske bedst udtrykt det;

Natural wine is not new; it is what wine always was, and yet, somehow today it has become a rarity. It is a tiny drop in a big ocean, but, oh my, what a drop.

Denne Reviens-Y Pétillant Naturel er lavet på ren Chardonnay fra marker i Sainte Agnes i Jura. Pét-Nat kaldes af nogle fra champagnes hippe lillesøster, men er modsat champagne lavet uden tilsætning af sukker eller gær til at fremkalde den sekundære gæring i flasken.

Faktisk er en Pét-Net – som navnet også i indikerer – lavet helt naturligt, dvs. alene med den naturlige gær fra druerne og ved at den primære gæring afbrydes inden gæren er færdig med at forbruge druernes naturlige sukker. Dermed flaskes vinen inden kuldioxiden – og dermed boblerne – har spredt sig til vinen.

Det betyder også, at boblerne ved den videre naturlige gæring i flasken bliver mindre vedvarende end boblerne i en champagne og at der ofte også ofte er mere restsukker i en Pét-Nat. De mindre aggressive bobler gør også, at flaskerne på Pét-Nat oftest blot lukkes med en kapsel, hvilket også gælder denne Reviens-Y.

Reviens betyder i øvrigt noget i retning af; kom tilbage. Hvad kom tilbage Y betyder … ja det har jeg ingen hattefis idé om? Men lad os se, om vi også skriger KOM TILBAGE efter, at vi har smagt vinen?

Duftmæssigt snakker vi virkelig øko-bonderøv med overmodne pærer, strand, tang, salt, tørret fisk – med på en fed måde – hyben, papkasser, en nytrykt reklameavis og lidt karamel. Dufter på en måde hjemmevant og alligevel anderledes, nyt og pirrende.

I munden er boblerne sådan lidt medium eller til de blide side, bestemt ikke aggressive og der er ingen vild syrlighed. I stedet er det afdæmpet med rund frugt, sødme og en svag grape bitterhed i eftersmagen. Boblerne aftager hurtigt og gør dermed vinen meget easygoing og straight-forward.

Super at være hip sådan en sommerdag med denne Pét-Nat, selvom den ikke helt når samme niveau, som Restons Nature Pétillant Naturel fra Domaine Kumpf et Meyer.

Købt hos Martin hos Extra Brut Vinimport, hvor en flaske kostede 120 kr., men nu er udsolgt. Dermed røg din chance for at blive hip med de hippe ;o)

Rating 5/7