2010 Bodegas Atamisque, Catalpa Pinot Noir Single Vineyard, Mendoza, Argentina

Ved foden af Andesbjergene i den højtliggende Uco Valley ved San José i Tupungato på Route 86 – også kendt som Ruta del Vino – finder vi Bodegas Atamisque. De står bag næste vin … Catalpa Pinot Noir Single Vineyard.

Vinhuset er grundlagt af John og Chantal Du Monceau, som i 2006 købte en gammel historisk ejendom og byggede deres state-of-the-art vineri. Ejendommen ligger på jorder, der reelt har været dyrket vindyrket siden jesuiterne grundlagde Estancia Atamisque helt tilbage i 1608.

John og Chantal Du Monceau er fra Frankrig, men havde forelsket sig i stedet og besluttet sig for at producere vin. Chantals bedstefar havde da også tidligere – for herrens mange år siden – været vinbonde i Beaujolais.

Samlet har parret 125 hektar vinmarker, men derudover købet vinhuset også druer fra små vinavlere i området. Bodegaen råder over meget gamle vinmarker med op til 80 år gamle vinstokke.

Jordbundsforholdene på markerne er ideelle med skifer og granit med et overliggende lag sand og småsten og klimaet er samtidig forholdsvist køligt, da markerne ligger i omkring 1.300 meters højde.

Den berømte ønolog Roberto de la Mota, kendt fra Mendel, er konsulent på Atamisque og sammen med ægteparret laver de en lang række vine fordelt på 3 serier; Atamisque, Serbal og Catalpa. Derudover laves også lidt mousserende vine.

Udover vinproduktionen er stedet også en ren turistattraktion, som omfatter stor 9-hullers golfbane, udlejning af hytter, restaurant samt en ørredfarm.

Nå, men tilbage til vinene. Catalpa serien – hvor denne Catalpa Pinot Noir Single Vineyard kommer fra – er husets Premium serie og den er opkaldt efter træet Catalpa, et sydamerikansk træ, som bliver 6 meter højt med hvide og aromatiske blomster. Træet kan hos vinhuset findes rundt om på golfbanen og kan også ses på etiketten.

Druerne til vinen kommer fra en enkelt vinmark i San José … en mark, som vinhuset kalder Clone 777 vineyard. Druerne er høstet med pænt stort udbytte på 60 hektoliter pr. hektar og vinen er lavet med 23 dages fermentering, heraf 5 dages maceration. Derefter er 50% af vinen lagret 12 måneder på nye franske egefade, men den øvrige del har lagret på ståltankene.

Og herlig landlig og animalsk næse … det elsker jeres flittige vinblogger jo. Det er fyldig, varm og moden vin, så det dufter ikke umiddelbart af Pinot Noir, men byder i stedet på modenhed, kirsebær, granatæbler og en lille smule kanel.

Smagen er også god moden og fyldig, klart oversøisk Pinot  Noir, som har fået godt med sol. Derudover er der hvid peber, en lidt kantet og bitter syre samt tydelige og tørre tanniner. Der er egentlig god eftersmag.

Forhandles af Philipson Wine, hvor en flaske koster 134,95 kr., mens den koster 99,95 kr. ved køb af 12 flasker.

Rating 4/7