2012 Cristom, Pinot Noir Mt. Jefferson Cuvée, Oregon, USA

Cristom Vineyards ligger omkring 10 kilometer nord for byen Salem i Willamette Valley i Oregon. Derfra kommer næste vin … fortsat Pinot Noir, nemlig en Pinot Noir Mt. Jefferson Cuvée.

Cristom ejes af Paul Gerrie, der grundlagde vinhuset i 1992, da han hyrede vinmageren Steve Doerner samt markteknikeren Mark Feltz og startede på at lave vine på Pinot Noir. Og det er de fortsat med lige siden, selvom driften i dag foretages af Pauls søn Tom Gerrie … og fortsat med hjælp fra Steve og Mark. Toms søster Christine er dog også medejer i dag.

Faktisk er navnet Cristom en sammentrækning af datteren og sønnens navne … Christine og Tom.

Vinhuset har lige knap 22 hektar vinmarker, som er fordelt på omkring 9 større vinmarker, hvor husets 4 vigtigste – Eileen, Jessie, Louise og Marjorie – er opkaldt efter kvinderne i Gerrie familien. Den nyeste mark er dog opkaldt efter huset grundlægger Paul.

Markerne er certificeret økologisk bæredygtige og området har et mildt klima med varme vinde og en undergrund af gammel mineralrig vulkansk jord, som er ideel til dyrkning af især Pinot Noir druer.

Vinstokkene står forholdvis tæt men da man foretager grønt høst med op til 50% af de satte drueklaser, så er det med til at give de tilbageværende druer saft, kraft og intensitet.

Hos Cristom Vineyards lader man forskellen fra hver enkel vinmark skinne igennem den færdige vin. Man anvender gamle dyder som plukning af hele drueklaser, brug af naturgær i fermentationen samt blid og minimal håndtering af druerne.

Det giver det Cristoms vine elegance, blødhed og tilgængelighed. Dette dedikeret arbejde har da også givet Cristoms vine flotte anmeldelser blandt vinentusiaster og anmeldere verden over, bl.a. Best New World Red af Decanter.

Denne Pinot Noir Mt. Jefferson Cuvée er opkaldt efter den næsthøjeste bjergtop i hele Oregon, Mount Jefferson … der er opkaldt efter præsident Thomas Jefferson, som både Paul Gerrie og Steve Doerner beundrer.

Den er lavet af en blend af Pinot Noir druer fra 16 forskellige vinmarker, bl.a. husets 4 største vinmarker, altså markerne Eileen, Jessie, Louise og Marjorie. De øvrige druer er opkøbt fra andre vinavlere i området.

Der bliver kun brugt druernes naturlige gær under fermenteringen, der foregår i 1 til 12 tons åbne fermenteringskar, hvorefter vinen lagrer 12 måneder på Bourgogne egetræsfade, heraf 11% nye.

I glasset er vinen en tand mørkere end dens europæiske søskende, men duftmæssigt virkelig en givende vin. Der er mere støvet med mødding, fersk kød, mejeri, yoghurt, en biodynamisk eller naturewine note, grønne blade, granatæble, jordbær, hindbær, svag eukalyptus, eg, røg, blæk, grafit, kakao og tobak.  Hold da op.

I smagen er der mere bundtræk og kraft end i de to foregående røde Bourgogner … mere modne kirsebær, hindbær, saft og kraft, lidt fennikel, men fortsat med god syrlighed, tydelige tanniner, god vedholdenhed og blød, fin eftersmag.

Forhandles af Vild Med Vin, hvor prisen er 259 kr.

Rating 6/7