2007 Gulfi, Reseca, Sicilien, Italien

Azienda Gulfi Società Agricola har deres marker flere steder på Sicilien, ja faktisk fordelt på 4 forskellige appellationer, herunder også DOC Etna Rosso … altså området omkring den gamle vulkan. Derfra kommer denne Reseca.

Selve vinhuset Azienda Gulfi Società Agricola ligger dog langt længere med syd å Siciliane, nemlig i den sydøstlige del af Sicilien, lige ved byen Chiaramonte Gulfi. Det er også der, at de har de fleste af deres marker, som hører under klassifikationerne DOCG Cerasuolo di Vittoria og DOCG Cerasuolo di Vittoria Classico.

Azienda Gulfi Società Agricola er grundlagt i 1996 af Vito Catania og det råder over 70 hektar jord i det østlige Sicilien. Udover marker i de nævnte appellationer, så er der også marker en tak længere med øst, nemlig under DOC Eloro.

Husets mål er at bevare deres jord og således viderebringe, hvad deres forfædre efterlod dem, nemlig over 2000 års historie, kultur og hårdt arbejde, som de kan overdrage til deres børn.

Fra starten af har Vito Catania samarbejdet med vinmageren Salvo Foti, som virker som en stille og venlig mand, som laver nogle rigtig spændende vine.

Deres vine kommer fra gamle vinstokke i nogle af de ældste og mest kendte distrikter i Pachino og Val di Noto, bl.a.  Maccari, Bufaleffi, Baroni og San Lorenzo. Alle deres vine er autentiske udtryk af det område, som de stammer fra og lavet på den lokale drue Nero D’Avola.

For Azienda Agricola Gulfi er ligevægt i det omgivende økosystem essentiel, så økologiske/organiske dyrkningsprincipper er en selvfølge.

Alle vinstokke er bundet op efter Alberello-metoden, hvor planten får facon som et lille træ. Det er den reneste essens af siciliansk vinfremstilling, idet det er den eneste form for dyrkningsmetode, der får planten til at integrere sig perfekt med det naturlige, ekstremt varme miljø, og som ikke behøver kemiske inputs eller vanding.

Ved vingården ligger også Locanda Gulfi, som er både et lille hotel og gourmetrestaurant. Der er selvfølgelig også en vinkælder, som er indrettet til smagningerne af husets vine.

Denne Reseca kommer fra Nerello Mascalese druer, der gror på en lille og gammel parcel. Vinmarken hedder Poggio og ligger 850 meter over havets overflade ved Monte La Guardia nær Randazzo, en lille by på en nordvendt skråning af Etna, der jo er Europas højeste vulkan.

Selve vinifikationen sker i temperaturkontrollerede ståltanke efterfulgt af 20-24 måneders lagring på barriques. Efter aftapning flaskelagrer vinen yderligere 24 måneder, før den frigives til salg.

Næsen er herlig syrlig og samtidig animalsk … elementer af stald, eg, røg, blomster, egefade. Duften er nærmest sjælefuld og byder bl.a. også på blæk, fennikel, lakrids, sten, jern og balsamisk syre.

I smagen er vinen måske ikke så mineralsk, som man kunne forvente, men byder i stedet på et varmt og rundt udtryk, blødhed, lidt lakrids, stringent italiensk syre, fennikel, ribs og godt med tanniner. Stramt, letkrydret og egentlig ganske omgængelig.

Købt hos Jysk Vin, hvor prisen er 259 kr. for en flaske, men 229 kr. ved køb af 6 flasker.

Rating 5/7