2012 Bosco Agostino, Barbera d’Alba Volupta, Piemonte, Italien

Fra én Piemonte drue til en anden … her i form af vinen Barbera d’Alba Volupta fra vinhuset Azienda Agricola Bosco Agostino, der ligger lige udenfor byen La Morra.

Vinhuset er grundlagt af Pietro Bosco, der i 1979 begyndte at producere sine egne vine. Indtil da havde ham blot solgt alle druerne til andre vinproducenter. Pietro fik snart følgeskab af sin yngste søn Agostino Bosco, der hurtigt viste både talent og evner for arbejdet i både vinmarkerne og -kælderen.

Da Pietro Bosco døde i 1983, så overtog Agostino driften, og han driver i dag vingården sammen med hustruen Carla og sønnen Andrea, som netop har færdiggjort sin vinuddannelse på skolen Scuola Enologica di Alba. Med andre ord et rigtigt lille familieforetagende.

Familien råder over ca. 4 hektar vinmarker tilplantet med Nebbiolo, Barbera og Dolcetto, og laver samlet 5 forskellige vine, nemlig en Dolcetto d’Alba, denne Barbera d’Alba, en Langhe Nebbiolo og Barolo’er,  Barolo La Serra og Barolo Neirane.

Denne Barbera d’Alba Volupta er lavet med druer fra to forskellige marker. På den ene er vinstokkene omkring 20 år gamle. Den anden mark ligger en smule lavere i omkring 300 meters højde og har 10 år ældre vinstokke. For den hurtige betyder det altså 30 år gamle stokke.

Vinifikationen finder sted i temperaturkontrollerede ståltanke over 10-12 dage med 3-4 daglige overpumpninger, for at trække så meget smag og farve som muligt ud af druerne. Efterfølgende lagrer vinen i 14-15 måneder på franske egefade hvoraf 30% er nye. Hver 4. måned bliver vinen omstukket, og efter den endelige aftapning på flaske lagrer den yderligere 4 måneder, før den frigives til salg.

Næsen er klart kirsebær, blåbær, tobak, gazebind, let balsamisk med krydrede elementer, blomster, let parfumeret og måske endda også en smule mineraler, selvom det selvfølgelig er et lidt udvandet udtryk.

Smagen har godt med moden frugt, virkelig en kraftig frugtrig vin, solrig, tæt med lidt peber, godt med tanniner, modenhed, robusthed og saftighed.

Købt hos Jysk Vin, hvor prisen er 179 kr. for en flaske, men 159 kr. ved køb af 6 flasker.

Rating 4,5/7