2012 Domaine Bott Geyl, Pinot Gris Les Éléments, Alsace, Frankrig

Vine hos Paul i torsdags … en helt almindelig dødelig torsdag – hmmmm – og så endda en start med denne lækre franske Pinot Gris Les Éléments fra Domaine Bott Geyl … en vin Paul havde med hjem efter et godt besøg hos det spændende alsaciske vinhus sidste sommer.

Domaine Bott Geyl holder til i byen Beblenheim, tæt på byerne Riquewihr og Zellenberg og drives af Jean-Christophe Bott, som har arvet vingården, hvis historie går helt tilbage til 1795, hvor hans forfader Jean-Martin Geyl grundlagde vingården.

Jean-Christophe Bott har været ansvarlig for Domaine Bott Geyl siden 1993, og han konverterede alle gårdens vinmarker til økologisk drift i 2000 og derefter biodynamisk drift i 2002.

Siden Bott-Geyl i 1993 blev overtaget af den dengang 20-årige Jean-Christophe Bott og hans kone Valerie, har huset høstet stor anerkendelse som en af ‘de unge vilde’. Kvaliteten er konstant stigende, og Jean-Cristophe har fx oplevet at få hele 98 point hos Robert Parker!

Vingården har i dag 14 hektar vinmarker, heraf 4 Grands Cru parker og 3 Lieux-dits. Markerne er spredit på ikke mindre end 75 parceller, spredt ud over 7 kommuner fra Ribeauvillé til Kientzheim.

I vinmarkerne koncentrerer Jean-Christophe sig om lavt udbytte og i kældrene forsøger han med vinfremstilling på den mest naturlige og minimalistisk måde. Jean-Cristophes erklærede mentor er Olivier Humbrecht fra Alsaces vel nok bedste domæne, Zind-Humbrecht. Det betyder terroir-tro vine med fedme, fylde og ikke mindst balance!

Jean-Christophe er uddannet ønolog og har arbejdet hos vinproducenter i Frankrig, i Tyskland og i den nye verden. Han søger meget efter det autentiske, og følger ikke moden.

Jean-Cristophe er en cowboy i marken og høster senere end de fleste. Alt høstes manuelt og der afstilkes ikke. Terroiret fra de enkelte vinmarker understreges også, idet der kun gæres med druernes naturlige gærstammer.

Jean-Cristophes enorme engagement og evne til at tænke nyt fx i den stedvise anvendelse af barriques og hans evne til at koble stor modenhed med fornem balance gør ham til et stjernenavn i dagens Alsace.

Domaine Bott Geyl har opdelt deres vine i forskellige serier, nemlig Métiss,  Les Éléments, Galets Oligocène og derudover enkeltmarksvinene – Lieux-Dits – samt Grand Cru vinene. Derudover Les Vendanges Tardives, Grains Nobles og Crémant.

Denne Pinot Gris er fra Les Elements serien og druerne – økologiske og biodynamiske – kommer fra markerne omkring Beblenheim. Druerne høstes ved håndkraft og transporteres til vineriet i 40 kg champagnekasser.

Derefter presses de forsigtigt i pneumatiske presse 6-18 timer afhængig af sort. Herefter hviler saften en dags penge ved 6 grader inden den alkoholiske gæring starter … alene med druernes naturlige gær. Vinene lagrer typisk 4 til 8 måneder.

Dejlig rund, fyldig og sødmefuld duft med pærer, lidt eksotiske frugter, fersken, kandiserede frugter, let honning og en smule hvide blomster. Dufter rigtig lækker og sød.

I munden er vinen virkelig aromatisk med fyldighed, fedme, sødme og virker nærmest cremet med ananas, tæthed, dybde og alligevel bliver det ikke for fokuseret, da der også er en blød syre og nogle mineralske elementer, som holder tingene på plads. Smager da bare rigtig lækker.

Købt på vingården, så jeg kender ikke prisen. Den forhandles herhjemme af Brdr. D’s Vinhandel, hvor prisen er 159,95 kr. for en flaske og 139,95 kr. ved køb af 6 flasker.

 Rating 5/7