2007 Domaine Roux Père & Fils, Aloxe-Corton Les Valozières Premier Cru, Bourgogne, Frankrig

I smagerækkefølgen kom denne flotte Aloxe-Corton Les Valozières Premier Cru måske en kendelse sent og kæmpede lidt sin egen kamp. Den kommer fra vinhuset Domaine Roux Père & Fils, som vi flere gange har skiftet bekendtskab med her på bloggen.

Domaine Roux Pere et Fils er en familiedrevet vingård, som  ligger ved bjergene i Saint-Aubin i den sydlige ende af Cote d’Or i Bourgogne. Familien har produceret vin helt tilbage til 1855, men historien om domænet begynder først rigtigt i 1943, da Marcel Roux besluttede at overtage far Fernands 4 hektar med vinstokke og hengive sig til vin.

Da hans ældste søn Christian i 1975 overtog driften var gården allerede på 30 hektar, og familievirksomheden voksede løbende, bl.a. med følgeskab af sine brødre …  Régis i 1980 og Emmanuel i 1995. I 1977 investerede familien i rustfrit stål udstyr til vinfremstilling og indsatsen i vinmarkerne blev også intensiveret.

I 1990 opførte brødrene også en ny vingård uden for Saint-Aubin på et sted kaldet “Charmeaux”. Den nye vingård skulle opfylde et stigende produktionskrav, og det betød også, at vinkælderen – som før husede 300 tønder – blev udvidet med en moderne kælder, der kan rumme yderligere 1.200 tønder.

I dag drives vingården af den næste generation. nemlig af Sébastien og Matthieu Roux, som i dag – sammen med far Christian – driver 65 hektar vinmarker fordelt på Côte de Beaune, Côte de Nuits og Côte Chalonnaise … hvilket gør, at Domaine Roux Père & Fils hører til blandt de top 10 største jordejere i Côte d’ Or i Frankrig.

Domaine Roux Père & Fils laver to Aloxe-Corton vine … en almindelig Aloxe-Corton samt denne enkeltmarksvin Aloxe-Corton Les Valozières Premier Cru, hvor druerne selvfølge kommer fra marken Les Valozières lige sydøst for Grand Cru Corton Bressandes. Vinen har været lagret 10 måneder på barriqes … heraf 30% nye fade.

I næsen har vinen Bourgognes lethed og grønne syrlighed … syrlig animalsk med kaktus, jordnær, hindbær, nogle urter, mynte og virker samlet set meget stringent, frisk, syrlig og ung. Smagsbilledet er mere rodet … lidt sjasket og tynd i det, grønt, stramt, men med en virkelig dejlig syre. Det er unge ribs, hindbær og grøn syre.

Forhandles normalt via Jysk Vin, men denne vin er ikke fundet på deres hjemmeside. I udlandet koster en flaske Aloxe-Corton Les Valozières Premier Cru fra huset omkring 38,90€ … eller ca. 289 kr.

Rating 5/7