2014 Francis Ford Coppola Winery, Director’s Cut Pinot Noir, Californien, USA

2014 Francis Ford Coppola Winery, Director’s Cut Pinot Noir, Californien, USASelvfølgelig har den store oscarbelønnede amerikanske filminstruktør, manuskriptforfatter og filmproducent også en serie af vine, som hedder Director’s Cut … instruktørens valg. Og fra dette valg endnu en Pinot Noir, nemlig Director’s Cut Pinot Noir.

Det er en vin, som jeg tidligere har smagt … sidst var det vistnok en årgang 2007, men her en ung 2014’ner. Director’s Cut er et niveau over Diamond Collection og har en etiket, som er en duplikat af en original filmrulle, brugt af verdens første filmmaskine, kaldet en Zoetrope.

Den blev opfundet i det 19. århundrede. Zoetrope stammer fra græsk og betyder livets hjul. Francis samler selv på disse effekter … og surprise … sådan én kan selvfølgelig også ses på vingården.

Nå, men selvom det er Director’s Cut, som er vinen – som de øvrige – nu lavet af vinmageren Corey Beck. Druerne til vinen kommer fra Russian River Valley i det sydlige Sonoma, tæt på kysten hvor druerne bliver kølet ned af nattens tågebanker. Samtidig er jorden her også jernholdig og helt perfekt for Pinot Noir.

Vinen er lavet i åbne fade og er efter vinifikationen lagret 6 måneder på fransk fade, 40% nye og resten er brugt 1 eller 2 gange før. Der er fint med alkohol, nemlig 14,5%.

Let og lys i glasset … klart Pinot Noir nuancer, og duften har også en god lethed med lysebær, hindbær, jord, ribs … måske endda en omgang lette blommer, godt med syre, skovbund, let kanel, vanilje og kakao samt lidt blomster. Der fornemmes også lidt varme i glasset … tegn på mere sol end dens europæiske søstre?

I munden er vinen herlig stram … fin syre, som ikke snakker amerikansk. Godt med lys bærfrugt, elegante og der er samtidig også en let sødme … og også en tand sødere end jeg havde forventet ud fra duften. Det er dog blødt, blidt og ganske vellavet.

Forhandles af Otto Suenson, hvor prisen er 235 kr.

Rating 5/7