2012 Weingut Robert Weil, Kiedrich Turmberg Riesling Trocken, Rheingau, Tyskland

2012 Weingut Robert Weil, Kiedrich Turmberg Riesling Trocken, Rheingau, TysklandNæste vin var lettere at gætte … tysk Riesling og ganske rigtig, nemlig fra det gode vinhus Weingut Robert Weil, som ligger ved byen Kiedrich i Rheingau. Vinen er Weils Kiedrich Turmberg Riesling Trocken,

Weingut Robert Weil blev grundlagt i 1867 af Dr. Robert Weil, der på dette tidspunkt var professor på Sorbonne Universitet i Paris. På grund af den fransk-tyske krig blev han nødt til at forlade Frankrig, og han købte de første vinmarker i Kiedrich, hvor han ernærede sig som journalist og med tiden erhvervede de bedste marker på Kiedricher Berg.

Takket været Dr. Robert Weil forudseenhed og indsigt samt en stor vilje til at investere blev hans vine hurtigt kendte i internationale kredse, og hans vine vandt indpas på de royale middagsborde over hele Europa som det hvide modstykke til de store røde Bordeaux-vine. I dag ledes vingården af William Weil, der er 4. generation af familien.

Godset er på 90 hektar, fordelt på vinmarkerne Kiedrich Klosterberg, Kiedrich Turmberg og Kiedrich Gräfenberg, som udelukkende er tilplantet med Riesling, som altid siden starten har været den primære drue på vingården. Kiedrich Gräfenberg er husets Grosse Lage vinmark, mens Turmberg er Erste Lage.

Der satses på kvalitet, bl.a  med kraftig kontrol af udbytte fra vinmarkerne og selektiv, manuel plukning. Ligeledes i kældrene, hvor vinene vinificeres så blidt som muligt, hvilket garanterer produktionen af vine på et højt kvalitetsniveau.

Denne Kiedrich Turmberg Riesling Trocken er lavet med druer fra marken Kiedrich Turmberg og jeg har tidligere smagt en sød udgave af vinen, nemlig en Kiedrich Turmberg Riesling Spätlese.

Turmberg ligger på en skråning bestående af skifer, og er ligesom Gräfenberg én af Robert Weils bedst beliggende vinmarker. Marken har sit navn Turmberg (tårnbjerg) efter det tidligere slot Burg Scharfenstein, som ærkebiskopperne af Mainz lod bygge omkring 1160 på bjerget nordøst for Kiedrich.

Slottets tårn indgik faktisk på et tidspunkt i våbenskjoldet for Mainz, og har altså også lagt navn til denne vinmark på 3,8 hektar, som udelukkende er ejet af Weil. Slottet er i øvrigt i dag en ruin, men tårnet består fortsat.

Vinen er en VDP  Erste Lage, fermenteret og lagret på store neutrale egetræsfade. Det er ikke knastør Riesling, da der er omkring 6,4 gram restsukker pr. liter. Der laves årligt 2.000 kasser af vinen.

Og juhuuu … herlig petroleum i næsen, godt blandet med abrikos, imponerende dybde, kompleksitet … en smule kælder, sådan svag jordslået på en fed måde, en nyhøstet kornmark, jern, stål, rust, flintesten og granitskræver … virkelig flot mineralitet i kombination med de eksotiske frugter og petroleum.

Smagen er lys frugt, frugtsten, mineraler med et let sødkrydret element, tørhed og præcision … sidder bare lige i ganen og syren er tæt, blød og det bliver slet ikke stramt eller for syrerigt. Smuk vin.

Forhandles af Jysk Vin, hvor 1 flaske koster 289 kr., mens prisen er 259 kr. ved køb af 6 flasker.

Rating 5,5/7  half_thumb