2012 Walter Hansel Winery, Pinot Noir Cuvée Estate, Californien, USA

2012 Walter Hansel Winery, Pinot Noir Cuvée Estate, Californien, USAMed overskriften; sol eller syre – den nye verden møder den gamle og hvor dyre er Bourgogne Dollars? var der også lagt op til kamp mellem de næste to Pinot Noir, hvor denne californiske Pinot Noir Cuvée Estate fra Walter Hansel Winery ligeledes måtte i ringen mod burgundisk sværvægt i Grand Cru form.

Vinhuset Walter Hansel er grundlagt af Walter himself. Han drev en stor automobilforretning i Santa Rosa i Californien og var ellers en gut med grønne fingre, gik og plantede alt fra kiwier til pærer og elskede derudover mad og vin.

Men hvorfor ikke plante nogle vinstokke, når man nu var vild med vin? Så i 1970’erne plantede Walter med hjælp fra sønnike 257 Chardonnay vinstokke og så høstede familien ellers i 1980’erne deres 0,2 hektar og lavede nok vin til to tønder, hvilket sammenlagt gav familien omkring 50 kasser vin hvert år.

Vinene var imidlertid ikke specielt drikkelige, men sønnen Stephen kendte en ven, som måske kunne hjælpe dem. Med hjælp fra Tom Rochioli fik far og søn langsomt styr på processerne i vinproduktionen, og det gav Stephen mod på, at producere flere vine, som måske også kunne sælges. Så da Stephen i slutningen af 1980’erne overtog tøjlerne, så besluttede han sig for at udvide arealet og udvide produktionen markant.

Så der blev opkøbt yderligere jord og plantet vinstokke i stor stil. Den første kommercielle årgang var årgang 1996, hvor man producerede 5.000 kasser Pinot Noir og Chardonnay. I dag har vinhuset så lidt over 32 hektar, hvor de primært fortsat dyrker Pinot Noir og Chardonnay … samt en lille  smule Sauvignon Blanc.

Og i ægte amerikansk stil, så er der 6 forskellige Pinot Noir kloner og 7 forskellige Chardonnay kloner. Det betyder også, at der laves 5 forskellige Chardonnay’er, 5 enkeltmarks Pinot Noir samt denne Pinot Noir Cuvée Estate, hvor druerne kommer fra forskellige marker. Ja, så produceres der også en rosé på Pinot Noir og snart også en hvid på Sauvignon Blanc.

Med udover vinproduktionen, så driver Stephen også – helt i faderens ånd – en lille bistro, Walter Hansel Bistro i Santa Rosa. Der laves der mad i den finere ende … ser sgu meget godt ud. Og man kan helt sikkert nyde en lækker Snake River Farm Kobe Burger med et glas eller to fra familiens vinproduktion.

Det kunne fx være denne Pinot Noir Cuvée Estate, hvor druerne primært kommer fra vinmarken Meadows Vineyard, primært parcellen de kalder Rochioli Selection efter vennen, som hjalp dem i gang. Der er suppleret lidt med druer fra andre af husets marker, bl.a. fra marken de kalder West 12 samt nogle tønder fra andre marker. Vinen har helt sikkert lagret på eg … men jeg har ikke fundet informationer om produktionen.

Vi tager derfor i stedet et hovedspring ind i infighten … den frække amerikanerdreng mod den franske Grand Cru sværvægter, og selvom begge er 2012’ere, så det måske – som i forrige tvekamp – et lidt ulige og unfair match, da prisforskellen mellem de to duellanter er gigantisk.

Men det illustrerer på pædagogisk-lilla-ble-facon meget godt den store forskellighed i rigtig god Pinot Noir fra to helt forskellige steder i verden. Og med prisforskellen også, hvor dyrt the-real-deal-Bourgone er … selvom den franske elegantier i denne tvekamp masede den amerikanske opkomling op i ringhjørnet. Game over dude.

I næsen en ganske lækker aroma … godt med røg, kirsebær, søde jordbær, ribs, eg, jord, rosenblade, krydderier … lidt varm og mere opulent i duften, men klart vidunderlige Pinot Noir næse. Smagsmæssigt er vinen også lidt mere solmoden, har lidt mindre syre, men fortsat en fin rygrad og er ellers tætpakket med frugt, modne bær, modne kirsebær, let sødme og generelt meget letdrikkelig og lettilgængelig.

Købt hos Vinpusheren, hvor normalprisen er 349 kr., men på tilbud denne aften til 299 kr.

Rating 5,5/7   

Skriv et svar